Lillys saga Carnivore 2 load rom problems

Page 1/3
| 2 | 3

By japanretroCT

Master (154)

japanretroCT's picture

30-12-2022, 14:29

Hi guys someone can confirm lillys saga work on carnivore 2 with sofarun?
I tryes to load and sofarun only permit me to use carnivore flashram but after flashing the game show only a black screen...Some advice? I need to flash resident in boot menu?

Login or register to post comments

By Manuel

Ascended (19691)

Manuel's picture

30-12-2022, 19:05

Lilly is too large to load into the RAM of the Carnivore 2, so you need to load it into the flash indeed.

By tfh

Prophet (3430)

tfh's picture

30-12-2022, 20:02

I haven't checked this myself yet, but... Sofarun comes with a 1MByte, 2Mbyte & 4MByte file to flash with C2MAN so you can reserve flash-ram which allows you to use bigger .ROM files through Sofarun by "loading" them in to the reserved 1/2/4MByte of flash-ram.

By Sukerbole

Supporter (11)

Sukerbole's picture

13-01-2023, 22:24

Hi,

Also tried the latest version of the Lilly game (1.2).
Hardware:

Carnivore 2
Omega MSX

So indeed I can play the game via the flashmem (c2man).
The graphics and music are really great however the joystick does not work.
Tried normal joystick and with a joymega adapter (and megadrive controller) and the other joystick port. Maybe i’m doing something wrong.
I can also make the game kind of crash when pressing the A button of the megadrive controller (the keyboard does not work anymore then either).
With no joystick connected the game works great with the keyboard but I don’t like keyboard controls for such a game.
All other games I tried don’t have this issue. Its a lilly thing.

Is this an Omega issue or Carnivore? Or some joystick bug in lilly? Or some rtfm? Or am I hijacking this forum postSmile

Regards

By mcolom

Champion (322)

mcolom's picture

13-01-2023, 22:48

Sukerbole wrote:

Also tried the latest version of the Lilly game (1.2).
Hardware:

Carnivore 2
Omega MSX

So indeed I can play the game via the flashmem (c2man).
The graphics and music are really great however the joystick does not work.
Is this an Omega issue or Carnivore? Or some joystick bug in lilly? Or some rtfm? Or am I hijacking this forum postSmile

Well, it works perfectly for me with a joystick in an MSX 2 witth Carnivore2 , and also in the SX-1, also with a joystick.
Perhaps a problem of the Omega, or that particular joystick itself.

By Sukerbole

Supporter (11)

Sukerbole's picture

13-01-2023, 23:46

Ok thanks.
Tried a “The Arcade” joystick and via joymega orginal Sega megadrive and an wireless 8 bit do.
All have the same issue and it’s the only game with this issue….. (tried nemesis, aleste, sofarun, yazzie, space manbow, pleasure hearts these all work fine)
So pretty strange…. Maybe some bug with the game then.

By Bengalack

Paladin (805)

Bengalack's picture

14-01-2023, 22:36

Hi Sukerbole.

This is interesting. This is the first time I hear that the joystick does not work. But I have no previous confirmation that it works on the Omega, either. If you say that other games work, then it looks like a Lilly issue.

Unfortunately I do not have access to an omega, so this is a bit difficult. Can't see that it is emulated in openmsx either. If it was, I'm sure I could easily debug this.

Possibly different from the classics, I do use the ports directly, as mentioned here:
http://map.grauw.nl/resources/msx_io_ports.php#psgioports

My code is like this:

	ld	a, #15
	di
	out	( #0xa0 ), a
	in	a, ( #0xa2 )

	and #0xbf ; reset bit 6 (port 1)

	out	( #0xa1 ), a
	
	ld	a, #14
	out	( #0xa0 ), a
	in	a, ( #0xa2 )
	ei

1. Do the sound effects play correctly?
2. If sfx works, I wonder if there is any possibility that joystick I/O is done in other places than register 14 and 15 of the PSG/SSG?
3. When I select joystick 1, I do that by reading the contents of port 15, but reset bit 6. If the default values of the other bits are incorrect, I just write them back. They might be wrong, maybe I should force them to something special? I found some more info here: https://www.msx.org/wiki/PSG_Registers#PSG_I.2FO_Parallel_Po...

By Manuel

Ascended (19691)

Manuel's picture

14-01-2023, 23:21

By Bengalack

Paladin (805)

Bengalack's picture

15-01-2023, 00:11

Thanks, but my code sets the upper bits right, as far as I understand:

MIXER_SAFE_AND_MASK     .equ    0b00111111
MIXER_SAFE_OR_MASK      .equ    0b10000000

    ld      a, ( _ayfxp_auRegisterData+7 )  ; mixer
    and     #MIXER_SAFE_AND_MASK
    or      #MIXER_SAFE_OR_MASK
    ld      ( _ayfxp_auRegisterData+7 ), a  ; mixer

By Bengalack

Paladin (805)

Bengalack's picture

15-01-2023, 21:15

Bengalack wrote:

3. When I select joystick 1, I do that by reading the contents of port 15, but reset bit 6. If the default values of the other bits are incorrect, I just write them back. They might be wrong, maybe I should force them to something special? I found some more info here: https://www.msx.org/wiki/PSG_Registers#PSG_I.2FO_Parallel_Port_Registers

Right. So, we found the culprit. I just didn't know how that handle this. As you can see from the code, the only thing I do for reading, is to state that I want to read joystick 1. All other values in register 15 - I just keep them as is. That is wrong, but this has just worked for (seemingly) all machines up 'till now. (Sukerbole's) Omega OTOH comes with these values by default (or when running Lilly):

Ref: MRC and MAP

  • Bit 0 = 1: pin control 6 of the general port 1* (set to 1)
  • Bit 1 = 1: pin control 7 of the general port 1* (set to 1)
  • Bit 2 = 1: pin control 6 of the general port 2* (set to 1)
  • Bit 3 = 1: pin control 7 of the general port 2* (set to 1)
  • Bit 4 = 1: pin control 8 of the general port 1 (0 for standard joystick mode)
  • Bit 5 = 0: pin control 8 of the general port 2 (0 for standard joystick mode)
  • Bit 6 = 0: selection of the general port readable via register 14 (1 for port 2)
  • Bit 7 = 1: LED control of the "Code" or "Kana" key. (1 to turn off)

Bit 4 was the problem.

Next update of Lilly, v1.3 will include a forced 0b10001111 value in this register (which I found Nemesis I and III from Konami did - so then I do it too).

(I hoped this could be a solution to the mouse-connected-thing that SjaaQ reported earlier. But no, you still have to unplug your mouse in openmsx when playing Lilly (works fine on real msx).)

Not sure if MSXdev will accept more updates, so if there is anyone with an Omega, or, that just has issues with this, they can get a working version directly from me soon. I will find a proper place to distribute later (TFH (as thegeps mentions) or another).

By Swami

Expert (91)

Swami's picture

15-01-2023, 22:44

Bengalack][quote=Bengalack wrote:

Not sure if MSXdev will accept more updates, so if there is anyone with an Omega, or, that just has issues with this, they can get a working version directly from me soon. I will find a proper place to distribute later (TFH (as thegeps mentions) or another).

My SX-2 FPGA always gets stuck on green screen when I try to load Lilly's Saga despite others not having this issue and trying all their suggestions. I've also re-downloaded three times, and almost every other game of the 100's work. It seems like it may be an issue with the size. It would be informative to see if removing some or all of the sound to get it down to 256kb would fix the loading problem...just for science.

Page 1/3
| 2 | 3